VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dimarts, 5 de febrer del 2019

(454) BÀRKINO de FREDERIC PUJOLÀ I MAS (1928). Editorial La liebre de marzo. 525 pàgines

Vaig arribar a aquest llibre, BÀRKINO o EL SETGE DE BARCELONA L´ANY 800, a travès del Taller de lectura i escriptura, novel.la històrica: la ciutat de Barcelona que faig des del mes d'octubre de l'any passat. Cada setmana, els alumnes, a suggeriment de la professora, havíen de llegir uns capítols, tres o quatre, que després es comentaven a la classe. D'aquesta manera, quatre messos hem estat ocupats amb el llibre.

Es tracta d'una bona novel.la històrica ambientada en una època poc coneguda, el segle VIII. Està molt bé documentada i plena de descripcions de personatges i llocs que ens permeten fer-nos una bona idea de la vida quotidiana d'aquelles persones.

També hi han aspectes clarament millorables: el llibre està ple de noms de pobles, ciutats, rius,.. que poden despistar al lector, dificultat que seria fàcil de solucionar incluent alguns mapes o planols. Per una altra banda, el títol no sembla gaire adequat ja que la major part de l'acció passa fora de la ciutat de Barcelona. De la mateixa manera, hem trobat que a vegades la narració no segueix un fil, manca continuitat a les trames.

Frederic Pujolà i Mas
Avui com a cloenda del llibre hem tingut la sort de poder tenir a la classe una xerrada-col.loqui amb l'autor amb el que hem pogut comentar tots aquest aspectes. Es tracta d'una persona d'edat avançada, 91 anys, pero molt erudita i amb una ment molt lúcida que també ens ha informat que va trigar més de tres anys en escriure el llibre i que aviat sortirà publicat un altre, també novel.la històrica però ambientat en una època diferente.

SINOPSI (Apareix a la contraportada):
Bàrkino és un novel.la plena d'aventures, amors i desamors, realitat i ficció. Mitjançant un protagonista inoblidable, el llemosí Martí de Briva, Frederic Pujolà i Mas ressegueix els orígens del nostre país alhora que ens transporta a un món narratiu fascinant, orquestrat amb la barreja del rigor històric i de la creació literària. El resultat és un text que atrapa els lectors tant pels esdeveniments reals que explica com per l'univers ficcional que n'és el vehicle clau. I és que, com constata el mateix autor a la introducció "els homes i les dones de Catalunya han de saber que la nostra Història ha viscut moment plens d'acció, de vida, d'interès i de sentiment, que, per la seva força, dinamisme i significació poden apassionar-nos tant o més que una novel.la d'imaginació pura". Això és, justament, el que ens ofereix aquesta obra: història, vida i passió. Però també, sobretot, literatura.