VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

divendres, 8 d’abril del 2011

(317) L'ELEGÀNCIA DE L'ERIÇÓ de MURIEL BARBERY (1969). Edicions 62. 292 pàgines

La novel.la es situa en un edifici burgés, al número 7 de la Rue de Grenelle de París, on la Renée fa de portera. És un immoble on mai no passa res i on tothom està pendent de la vida dels altres. La Renée és vista com una simple portera, però el que ningú s’imagina és que és una apassinada de la literatura, de la filosofia, el cinema i l’art.


La Paloma, una nena de 12 anys, també viu al mateix edifici, però és d’una condició social molt diferent: és la filla d’un exministre i diputat socialista. Té una ment privilegiada i ha decidit posar fi a la seva vida ja que no li troba sentit portar una existència buida com la dels adults.


Aquestes són les protagonistes del llibre, dues persones molt diferents en edad i per procedència social, però alhora dues ments brillants que volen passar desapercebudes. Està escrit a dues veus, alternant les reflexions d’una i d’altra. Un fet important pel desenvolupament de la novel.la és l’arribada d’un nou inquilí, en Kakuro Ozu, que trastoca la calma aparent de l’edifici, i fa de lligam entre la Renée i la Paloma.


L’animal escollit pel títol serveix de metàfora per a les dues protagonistes: l’eriçó és discret per natura i, com la Renée i la Paloma, és punxegut per fora i refinat per dins.


Un llibre recomenable. L’estructura en capítols curts afavoreix que sigui fàcil de llegir i a la vegada està ple de reflexions profundes sobre la solitud, la intel.ligència i les dificultats d’algunes persones per establir relacions.


Amb L’elegància de l’eriçó, la Muriel Barbery va obtenir el Premi dels llibreters francesos 2007.