VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

divendres, 21 de gener del 2011

(308) AMB ULLS DE NENA de ENCARNACIÓ MARTORELL I GIL (1924). Ara Llibres. 173 pàgines

Amb ulls de nena, que porta com a subtítol El diari de la guerra a la rereguarda, és un diari personal sobre les penúries de la Guerra Civil espanyola escrit per l'Encarnació Martorell, una nena que en aquella època tenia 12 anys i que vivia a l'Eixample barceloní -al carrer Diputació-. La primera pàgina del seu quadern data del 19 de juliol de 1936 i finalitza
-->al gener de 1939, pocs dies abans de l'entrada de les tropes feixistes a Barcelona.
Durant setanta anys aquests escrits han restat ocults i inèdits fins que, gràcies a la tasaca de l'investigador en pedagogia Salvador Domènec, han sortit a la llum.

L'Encarnació de fa setanta anys retrata la vida quotidiana a la rereguardia: la falta de proveïment a les botigues, les cues per a conseguir aliments, l'encariment del menjar, la vergonya d'anar amb la roba estripada, els moments d'eufòria i de pessimisme derivats del desenvolupament de la guerra... I els moments més durs de mort, destrucció i perdua d'éssers estimats.

El llibre reflecteix el text tal com el va anar escribint una nena que anava madurant i que anava veient i vivint les penes i misèries de la guerra.

Amb ulls de nena és també un cant continu per la pau, fet per una persona que no entén les raons que porten a les persones a voler matar-se. Una enyorança continua dels temps de pau i el desig d'una ràpida finalització de la guerra, unes reflexions sorgides de la innocència d'una adolescent que explica allò que li succeix aella i a la seva família.

Deixo aquí un video d'una entrevista amb l' Encarnació Martorell -anomenada l'Anna Frank catalana- on l'autora parla del llibre.