VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dimarts, 12 de maig del 2009

(256) NO MIRIS ENRERE de DAVID CASTILLO (1961). Proa. 237 pàgines

El protagonista de la novel.la No miris enrere és Dani Cajal, un antic militant llibertari, que ara es guanya la vida a Barcelona fent de periodista i escriptor. Al mateix temps, manté una relació difícil amb una jove amant, Clara, filla d'un escriptor de l'exili republicà.

Ambientada en el canvi de segle, la novel·la parteix de la mort d'un amic íntim de Cajal a la presó de Saragossa. La investigació sobre les causes d'aquesta mort el durà a retrobar-se amb vells amics de la lluita política i a recuperar els perfils d'un passat on la nostàlgia s'acaba convertint en una malaltia de la consciència.

La novel.la evoluciona a través d'una successió de paisatges que van de la Barcelona post-olímpica fins a Rio de Janeiro i ciutats diverses del Marroc.

David Castillo neix a Barcelona. És escriptor i crític literari. Com a novel.lista ha publicat El cel de l'infern (1999) i No miris enrere (2001). En totes dues, el Dani Cajal és el protagonista, encara que en diferents èpoques de la seva vida.

Valoració personal: Un llenguatge assequible, una història no gaire complicada, pocs personatges, un nombre de pàgines no excessiu fa que el llibre es llegeixi amb facilitat. El fet de que la major part de la història transcorri a Barcelona en una època recent també motiva perquè es parla de llocs i fets coneguts. Va obtenir el premi Jordi l'any 2001. Una novel·la amena, però de cap manera la considero una gran novel·la.