VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dissabte, 3 de maig del 2008

(208) HISTÒRIA DE BARCELONA de JAUME SOBREQUÉS (1943). Rosa dels Vents. 285 pàgines

En poc menys de tres-centes pàgines, Jaume Sobrequés aconsegueix resumir el llarg procés històric que va transformar una petita colònia romana fundada per l'emperador August en l'actual ciutat de Barcelona. 
Ens explica quins han estat els principals canvis socials, econòmics, humans i sobretot urbanístics en les diferents èpoques. I ens descobreix l'empremta de moltes generacions de barcelonins, de soca-rel o vinguts de fora, que han anat bastint la ciutat oberta que avui coneix tothom.


Jaume Sobrequés i Callicó va néixer a Girona. És catedràtic d'Història de Catalunya a la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Museu d'Història de Catalunya. Va ser senador, diputat al Parlament de Catalunya i membre de la Comissió dels Vint que va redactar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979. Ha estat vicepresident del FC Barcelona i membre de la seva junta directiva entre 1993 i 2000. 
És autor de nombrosos llibres sobre història, entre els quals destaquen La Guerra Civil catalana del segle XV (1973), L'Onze de setembre i Catalunya (1976), Catalunya i l'Estatut d'Autonomia (1976), Història de Catalunya (2007),... 


Valoració personal: Un llibre imprescindible pels que vulguin apropar-se a la Història de Barcelona. Una obra a l'abast de tothom avalada pel prestigi del professor Sobrequés. Amena i de lectura fàcil. 
Trobo molt enriquidor l'annex amb plànols de la ciutat de les diferents èpoques i, pels que vulguin aprofondir en el tema seran molt profitoses les Lectures recomanes que s'inclouen al final del llibre i entre les que figura la Història de Barcelona en vuit volums publicada als anys noranta i dirigida pels mateix autor.