VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dijous, 30 de maig del 2019

(464) SENYORIA de JAUME CABRÉ (1947). Proa. 407 pàgines

De Jaume Cabré havia llegit amb anterioritat quatre novel.les: L'ombra de l'eunuc, La teranyina, Les veus del Pamano i Jo confesso (dues vegades).

Vaig arribar a Senyoria mitjançant el Taller de lectura i escriptura de novel.la històrica: la ciutat de Barcelona que he fet durant aquest curs. Ha estat una lectura pausada, reflexionada i comentada, durant quatre mesos; és el segon llibre que hem llegit al taller (el primer va ser Bàrkino de Frederic Pujolà i Mas que vaig comentar al seu moment).

Senyoria va ser publicat per primera vegada l'any 1991. És una molt bona novel.la històrica, on l'autor demostra, un cop més, la seva gran qualitat literària i narrativa. Igual que passa en altres obres de Jaume Cabré, dues aficions seves estan molt pressents: la música i l'astronomia.

Senyoria està ambientada en la Barcelona de final del segle XVIII, i més concretament, l'hivern del 1799. És un temps de crisi. A Catalunya i a tot Europa se senten els efectes de la Revolució Francesa i l'Antic Règim té els dies comptats. A Espanya regna Carles IV, nét de Felip V, el primer Borbó, que havia arribat al tron l'any 1700, com a resultat de la guerra de Successió. Política i socialment, si bé perviu la monarquia absoluta i la divisió en els tres estaments (clergat, noblesa i tercer estat), el comerç colonial i la manufactura ha permès el desenvolupament de la burgesia.

En aquest context, un seguit d'atzars fatals van realacionar les vides d'un jove poeta, emblema del nou esperit romàntic, i del poderós jutge i regent civil de l'Audiència Rafel Massó, un home obsessionat amb el poder i amb una inclinació perillosa per les dones joves. Senyoria recrea amb veracitat l'ambient de l'època i dóna vida a un gran nombre de personatges que s'encreuen en una novel.la de passions i intrigues, de corrupció política i de lluites pel poder.