VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dissabte, 28 de maig del 2011

(326) INDIGNEU-VOS! de STÉPHANE HESSEL (1917-2013). Editorial Destino. 60 pàgines



Un al.legat contra la indiferència i a favor de la insurrecció pacífica.

Ahir, precisament el dia que va tenir lloc la càrrega dels mossos d’esquadra contra els indignats de la plaça de Catalunya, -lamentable incident que recorda a èpoques passades i que hauria de suposar la destitució dels responsables- vaig tenir l’oportunitat de llegir aquest llibre. Es tracta d’una petita obra de només seixanta pàgines, que es llegeix en una estoneta i que justifica el moviment de milers d’indignats a les places d’arreu d’Espanya. El llibre té un magnífic pròleg de José Luis Sampedro, nascut al mateix any que Hessel.

Stéphane Hessel, un home de noranta-quatre anys ha estat sempre un defensor de la pau i la democràcia: va ser membre de la Resistència francesa contra l’invasió nazi i supervivent de dos camps d’extermini. Després va ser diplomàtic i un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. Quan algú com Hassel, amb el seu currículum, fa una crida a la "insurreccció pacífica", se l’ha d’escoltar. Algunes de les frases del llibre:

"Tots plegats hem de vetllar perquè la nostra societat continuï sent una societat de la qual ens sentim orgullosos: no aquesta societat dels sense papers, de les expulsions, de les sospites contra els immigrants; no aquesta societat en què es replantegen les jubilacions, el dret a la Seguretat Social; no aquesta societat en què els mitjans de comunicació estan en mans de gent poderosa".

"L’interès general ha de prevaler sobre l’interès particular, el repartiment just de les riqueses creades pel món del treball ha de prevaler sobre el poder dels diners". "Els bancs es mostren sobretot preocupats pels seus dividents i pels elevats salaris dels seus directius, i no pas per l’interès general". "La distància entre els més pobres i els més rics no havia estat mai tan important, i mai no s’havia fomentant tant la cursa pels diners, la competició".

"Estic convençut que el futur pertany a la no-violència, a la conciliació de les cultures diferents. És per aquesta via que la humanitat haurà d’accedir a la seva pròxima etapa". "El missatge de Mandela o de Martin Luther King... és un missatge d’esperança en la capacitat de les noves societats modernes per superar els conflictes a través d’una comprensió mútua i una paciència vigilant".

1 comentari:

Dennis Ciuriuc ha dit...

Jo crec que aquest llibre és el millor que he llegit, és una gran forma de pensar i ens tenim que ndignar com be diu el llibre.