VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dijous, 26 de maig del 2011

(325) NIUS de PEP COLL (1949). Proa. 340 pàgines

M’ha agradat. Està escrita en un llenguatge planer i estructurada en capítols curts que fan que la lectura sigui fàcil i amena. Crida l’atenció la manera de numerar els capítols: en comptes de nombres, fa servir les lletres de l’abecedari i que fan referència als personatges de la novel.la que s’enumeran al començament, com una mena d’introducció. Personatges que a vegades són animals: una parella de caderneres, una colònia de formigues, un mascle de tòtil, una guineu o una famella de papallona apol.lo.
He trobat un video -insertat al final del post- que fa un bon resum del llibre. Però té dificultats a l’hora de reproduir-se, no sé si es degut a la meva conexió. Per això m’he pres la molèstia -excepcionalment- de transcriure una part del seu contingut:

Un càmping del Pirineu i una gran catástrofe natural: aquests són els principals ingredients de Nius, la darrera novel.la de Pep Coll, editada per Proa. L’escriptor de Pessonada defineix Nius com una novel.la coral, dinàmica, actual que presenta un ventall de vides encreuades que es trobaran de sobte i cara a cara amb el misteri de la vida i de la mort. La trama se centra en les reaccions i sensacions que viuen diferents tipus de famílies davant d’una tragèdia imprevista. Sinistres com la riuada del càmping de Las Nieves a Biescas l’any 1996 en què van morir 87 persones o l’explosió del camió que va arrassar el càmping dels Alfacs el 1978 a Les Cases d’Alcanar provocant 217 morts són algunes de les circunstàncies de les quals parteix Pep Coll...

Amb Nius, Pep Coll ha escrit una novel.la de ritme cinematogràfic que és una reflexió original sobre la precarietat de la vida i les crosses de la rutina, la solidaritat i l’egoisme, l’atzar, el dolor i les ganes de viure.