VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dissabte, 8 de març del 2008

(200) LES VEUS DEL PAMANO de JAUME CABRÉ (1947). Proa. 653 pàgines

L'acció de la novel.la se situa a Torena, un poble imaginari del Pallars que en recorda algun de real d'aquelles contrades. Tina Bros, la mestra, descobreix un document escrit per Oriol Fontelles, que és qui va ocupar la plaça a l'escola del poble durant els anys més durs de la postguerra. 

A partir d'aquí es desenvolupa una doble trama, centrada en l'acció dels dos personatges, un en el temps present i l'atre en els anys quaranta: Tina intentant recuperar la memòria del passat al mateix temps que ha d'anar superant els embats de la seva particular vida quotidiana; i l'Oriol que ha de resistir una altra mena d'embats en un món marcat per la repressió feixista, la lluita dels maquis i l'estigma de la guerra civil.

 
Entre els dos mestres circula la figura d'Elisenda Vilabrú, cacic local i autèntica protagonista de l'obra. A l'entorn dels tres personatges es monta l'estructura narrativa a la qual es van incorporant multitud d'elements i de personatges. 


Jaume Cabré va nèixer a Barcelona. És llicenciat en filologia catalana i catedràtic de llengua i literatura. Una amplia referència de la seva vida i obra la podem trobar a l'article de la Wiquipèdia


Valoració personal: Una atractiva novel.la en la qual queda ben retratada l'època en què està ambientada: la crua i repressiva postguerra, una dura realitat que va dividir els pobles i enfrontar les persones a travès d'accions criminals emparades en la legalitat franquista i en la clandestinitat maqui. 
M'han resultat força aclaridors els pròlegs de Jaume Amet i de Vicenç Pagès Jordà, així com la proposta, al final del llibre de les rutes literàries pels diversos indrets del Pallars que conformen la geografia de la novel.la.

1 comentari:

Mariano Puerta Len ha dit...

Acabes el llibre amb ganes de conèixer com continua la història. Abandona el Marcel definitivament Torena? Quan moren els que van viure la guerra, desapareixen els dos fronts? Admetrà algun dia el Jordi alguna culpa per algun motiu? Aprendrem tots que d'allò que es guarda a un ordinador s'han de fer còpies de seguretat?