VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dijous, 21 d’abril del 2011

(320) EL QUADERN GRIS de JOSEP PLA (1897-1981). Editorial Destino. 748 pàgines

El quadern gris és un dietari, un diari que Josep Pla va escriure entre 1918 i 1919 tot i que l’escritor reelaborà profundament el 1966 quan es va publicar per primera vegada com a primer tom de les seves Obres completes. D’aquesta manera, el seu dietari de joventut constitueix una creció de maduresa i representa una de les obres més importants de l’autor.


El quadern gris, anomenat així pel color de les tapes del primitiu esborrany del text, està estructurat en dues parts i els escenaris en què es desenvolupa són Palafrugell i l’Empordà en la primera secció i Barcelona en la segona. La narració s’inicia el 8 de març de 1918, el dia que Pla fa vint-i-un anys. Segons diu, es troba a casa dels seus pares a Palafrugell perquè la universitat ha tancat les seves portes a causa d’una epidèmia de grip. Finalitza el dietari el 15 de novembre de 1919, dos dies abans que l’escriptor marxés a París com a corresponsal del diari barceloní La Publicitat.

El quadern gris està ple de descripcions, observacions, opinions... No explica res d’extraordinari, són les coses que passen a la vida quotidiana d’un jove de vint anys, primer a un poble de la costa i després a la ciutat on fa estudis de Dret. Quan a la manera d’abordar el llibre potser la millor no és llegir-lo de cop, sinó a poc a poc com ens suggereix el mateix autor: "Jo només m’atreviria a demanar una cosa a aquest lector hipotètic: li demanaria que el llegís amb calma, lentament". Estaria bé llegir-lo seguint la cronologia que apareix al llibre. Seria una manera i tindríem llibre per a vint mesos.