VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dimarts, 13 de maig del 2008

(209) ET DONARÉ LA TERRA de CHUFO LLORENS (1931- ). Rosa dels Vents. 731 pàgines


Barcelona, any 1052. Martí Barbany té dinou anys quan arriba a la ciutat comtal fugint de la pobresa i queda enlluernat per l' aglomeració molt mes gran del que mai havia vist, la cual esdevé per le un bloc d´oportunistats.
Inicia un camí sembrat d'obstacles, però gràcies a un inesperat llegat i la seva habilitat en els negocis, s'enriqueix i arriba a convertor-se en un personatge prominent, i alhora envejat. No obstant això, la fortuna no sempre li farà costat i l'amor i la tragèdia tindran un paper en la seva vida.

La història d'en Martí s'enllaça amb la del comte de Barcelona, Ramon Berenguer I, els amors adúlters del qual amb Almodis de la Marca, comtessa de Tolosa, l'enfronten amb els comtats veïns i amb el mateix Papa, cosa que fa perillar la pau a la ciutat comtal.



Sepulcres de Ramon Berenguer I i Almodis a la Catedral de Barcelona
Chufo Llorens va néixer a Barcelona. Va estudiar Dret però va a desenvolupar la seva activitat professional al món de l'espectacle. És autor de La otra lepraCatalina, la fugitiva de San BenitoLa saga de los malditos i Et donaré la terra, la seva novel.la més ambiciosa. 

Valoració personal: Una entretinguda novel.la ambientada a la Barcelona de l'Alta Edad Mitjana, concretament al segle XI. Pel tema i l'època és fàcil identificar-la amb altres llibres com Los Pilares de la Tierra o La Catedral del Mar

Et donarè la terra, malgrat que es tracta de una novel.la, apareixen molts personatges i fets històrics, com ara el comte Ramon Berenguer I, la seva esposa Almodis, l'enfrontament d'aquests amb l'àvia del comte, Ermessenda de Cacassona; la convivència dels cristians amb els jueus, les lluites contra els sarraïns... 

El mateix protagonista, Martí Barbany, segons explica l'autor està inspirat en la vida del caballer barceloní Ricard Guillem. 

Llegint la novel.la no és dificil imaginar l'ambient de la ciutat de Barcelona fa mil anys, encara que el final ho he trobat massa novel.lesc. 

En una obra com aquesta és normal que apareguin un gran nombre de personatges per la qual cosa s'agraeix l'enumeració dels protagonistes així com l'arbre genealògic de la Casa Comtal de Barcelona que apareixen al principi del llibre. 

En resum, una novel.la agradable i fàcil de llegir. Recomanable.

1 comentari:

Ornato ha dit...

Hola Jose, soc María ( la dama descubierta ), a blogger vaig inscribir-me com Gisla fà un temps; aquest llibre és el próxim de la meva llista de properes lectures.
Tinc ganes de començar-lo, i ja veig que a tù t'ha agradat.
Petons, mestre.