VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dilluns, 24 de desembre del 2007

(193) EL PONT DELS JUEUS de MARTÍ GIRONELL (1971). Columna. 270 pàgines


La novel.la sobre la construcció del pont de Besalú.

Aventures, passions i misteris a la Catalunya medieval.


El mestre d'obres Prim Llombard rep l'encàrrec del comte de Besalú de construir-hi un pont fortificat. Malgrat que els habitants de la vila veuen aquesta obra com a providencial, el constructor aviat sofreix els obstacles d'una intriga per afavorir la presa del comtat a un altre senyor.

Els conspiradors fan servir tots els seus poders a l'abast, naturals i sobrenaturals, per aconseguir el seu objectiu.

Confinada al call, la comunitat jueva passa a ser un suport indefugible en l'intent d'aturar aquest atac.

Vingut de la Llombardia amb el seu pare, el fill adolescent del mestre d'obres, Ítram, es veu abocat als perills d'aquesta lluita pel poder. Però al mateix temps accedeix al món secret dels jueus, on coneix la captivadora Jesabel.

Martí Gironell va nèixer a Besalú. És periodista i llicenciat en Filologia Anglesa. Ha treballat en diferents emisores de ràdio. A la televisió, on treballa als serveis informatius de TV3, hi va entrar el 2001 per presentar l'En directe. Col·labora al diari El Punt i ha publicat el llibre La ciutat dels somriures. Històries de supervivència a Bombai.

Valoració personal: L'Edad Mitjana com a escenari, una construcció important com a eix principal de la novel.la, comptes que lluiten entre ells per aconseguir poder, conspiradors, bisbes i monjos corruptes, venjances i una història d'amor són els ingredients d'aquest llibre que recorda molt a una obra mestra comentada més a baix, però desprès de llegir aquella, aquesta sembla fluixa.

Personalment esperaba més d'aquesta novel.la en què es barregen fets històrics amb d'altres inventats.

Això sí, em deixa amb ganes de visitar Besalú i el seu fabulós pont sobre el Fluvià construït al segle XI i reconstruït tres segles més tard.