VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dimecres, 13 de febrer del 2019

(457) EL DIA QUE BARCELONA VA MORIR d'ENRIC CALPENA (1960). Rosa dels Vents. 361 pàgines (EBOOK)

El dia 6 de juliol de l'any 985, els sarraïns, comandats per Almansor i després d'un setge de sis dies, assaltaran la ciutat de Barcelona. Mataren, saquejaren, feren presoners i van provocar incendis. Alguns documents es van referir a aquests fets com "el dia que Barcelona va morir" i és el títol d'aquest llibre. Això va passar sent comte de Barcelona Borrell II, el net de Guifré el Pelós. 

En aquella època, la muralla de Barcelona, la mateixa que van construir els romans al segle III, amb 78 torres, es considerava infranqueable. Per això no està clar com s'ho van fer els sarraïns per entrar a la ciutat. L'autor planteja una hipòtesi força enginyosa que no explicaré per no fer "spoiler".

És un llibre amè, no gaire llarg i es llegeix amb facilitat. Recrea un important episodi de la història de Barcelona i, com a tota novel.la històrica hi ha personatges inventats per l'autor i d'altres històrics: el comte Borrell, el vescomte Udalard, la seva esposa Riquilda, el bisbe de Barcelona Vives, l'ardiaca Arnulf i molts més.

Enric Calpena és periodista i escriptor. En aquesta interessant entrevista ens parla del llibre: