VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

diumenge, 10 de febrer del 2019

(456) EL QUADERN GRIS (r2) de JOSEP PLA (1897-1981). Edicions Destino. 611 pàgines (EBOOK)

El quadern gris es va publicar per primera vegada l'any 1966. Era el primer volum de les Obres completes de Josep Pla. És un dietari, un diari que Pla va escriture entre 1918 i 1919 tot i que l'escriptor el va reelaborar profundament abans de la seva publicació. D'aquesta manera, el seu dietari de joventut constitueix una creció de maduresa i representa una de les seves obres més importants. L'any 1969 es publica una regona edició que incorpora correccions al text de la primera. La que he llegit ara, en Ebook, correspon a l'edició de Narcís Gorolera del 2012 i segons es diu a la introducció "reprodueix la publicada per Edicions Destino l'any 1969, contrastada -mot a mot i ratlla a ratlla- amb el manuscrit que l'escriptor lliurà a l'editor".

El quadern gris, anomenat així pel color de les tapes del primer esborrany, està estructurat en dues parts i els escenaris en què es desenvolupa són Palafrugell i l'Empordà en la primera secció i Barcelona en la segona. La narració s'inicia el 8 de març de 1918, el dia que Pla fa vint-i-un anys. Segons diu, es troba a casa dels seus pares a Palafrugell perquè la universitat ha tancat les seves portes a causa d'una epidemis de grip. Finalitza el dietari el 15 de nivembre de 1919, just abans que l'escriptor marxés a París com a corresposal del diari barceloní La Publicitat.

El quadern gris està ple de descripcions, observacions, opinions... No explica res d'extraordinari, són les coses que passen a la vida d'un jove de vint anys, primer a un poble de la costa i després a la ciutat on fa estudis de Dret. El vaig llegir per primer cop fa vuit anys. Diu el Josep Pla sobre el llibre: "Jo només m'atreviria a demanar una cosa a aquest lector hipotètic: li demanaria que el llegís amb calma, lentament". Efectivament, aquesta relectura l'he feta amb calma, durant un parell de mesos però no per seguir el consell de l'autor, sinó perquè l'he alternada amb altres lectures. A les seves pàgines hi ha paràgrafs d'una excel.lent qualitat literària encara que altres m'han semblat farragosos, "enfarfegats, confusos" com diria el mateix Josep Pla. Però és un llibre de lectura obligada.