VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

diumenge, 23 de juny del 2013

(381) LA REINA DESCALÇA de ILDEFONSO FALCONES (1958). Editorial Rosa dels Vents. 746 pàgines

L'acció de la novel.la transcorre a l'Espanya del segle XVIII, entre els anys 1748 i 1754. Gira al voltant de dues dones molt diferents, però que acabaran creuant els seus camins i establint una forta relació d'amistat malgrat els múltiples obstacles.

Caridad, es una esclava negra, arribada de Cuba i que ha aconseguit la llibertat per la mort del seu amo durant la travesia. Però la llibertat no provocarà un canvi possitiu a la seva vida, sinò que la deixarà desamparada a la ciutat de Sevilla. De forma casual, quedarà a càrrec de Melchor Vega, un gitano desafiant que ha aconseguit sobreviure a les galeres i que intenta inculcar l'orgull de raça a la seva neta Milagros.

Aquesta, Milagros Carmona és l'altra gran protagonista de la història. Una jove gitana de Triana la família de la qual es dedica al contraban de tabac i a dir la bonaventura i que ha crescut seguint l'exemple del seu avi i els consells de la seva mare, però arribarà a rebelar-se contra les tradicions i costums de la seva raça.

Entre Caridad i Milagros s'estableix una relació de confiança, complicitat i respecte que es veurà trencada quan un mandat reial condemna a la proscripció tots els gitanos del regne. Tot i que els seus camins se separen, el destí els tornarà a unir a un Madrid on conflueixen contrabandistes i còmics, nobles i villans.

És una novel.la recomanable, encara que en alguns moments se m'ha fet lenta i pesada, potser només és una apreciació personal. Ildefonso Falcones descriu amb detall el context històric i social en el que es desenvolupa la trama. Encara que separades pel temps i l´espai de l'acció, està en la linia de les dues novel.les anteriors de l'autor, L'esglèsia del mar i La mà de Fàtima. Als que els va agradar aquestes, La reina descalça no els decebrà.