VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dimecres, 6 de novembre del 2019

HENRY PURCELL (1659-1695). Òpera "Dido and Aeneas"



PERSONATGES:
-Dido, reina de Cartago (soprano)
-Belinda, germana de Dido (soprano)
-Segona dona (soprano)
-L’Encantadora (soprano)
-Primera bruixa (alto)
-Segona bruixa (alto)
-Aeneas, príncep troyà (tenor)

-Un Mariner (tenor)
-Un Esperit (alto)


ARGUMENT:
(01:57) ACTE I
Tot transcorre en el Palau de Dido. Allà, Aeneas, que ve escapant de Troia, finalment troba refugi a la ciutat de Cartago. Dido estima al troyà, però sospita el perill que corre si mostra els seus sentiments obertament.

ACTE II
(16:55) Quadre 1. L'acció es desenvolupa en una cova en la qual una encantadora vol destruir a Dido i per a això involucra a les seves bruixes en el pla. Ella mateixa (l’encantadora), disfressada de Mercuri, missatger dels déus, recordarà a Aeneas l'ordre de Júpiter de tornar a Itàlia per a fundar un nou regne. Mentrestant, es deslliga una tempesta.
(24:26) Quadre 2. Després de la tempesta, hi ha un clar en el bosc, on Dido, Aeneas i el seu seguici descansen després de la persecució. Les bruixes es llancen sobre ells i dispersen als caçadors que es troben propers. Aeneas es queda sol. El fals Mercuri s'enfronta a ell i li adverteix que segueixi les ordres de Júpiter. Aeneas finalment, es rendeix, encara que ple de dubtes.

ACTE III
(33:36) Quadre 1. L'acció es produeix en el moll on l’Encantadora i les bruixes observen amb alegria tots els preparatius de la marxa d’Aeneas i tramen causar més desgràcies: és necessari que Dido mori, que cremi Cartago i que els troians s'enfonsin al mar.
(39:13) Quadre 2. En el Palau de Dido, la sobirana de Cartago es lamenta de la seva amarga destinació, però apareix Aeneas i li explica que decideix quedar-se a Cartago i no seguir les ordres de Júpiter, no obstant això, ella, ho rebutja i se suïcida.