VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dijous, 30 de maig del 2019

Presentació de SÒNIA (BOCINS D'UNA VIDA)

Els vint-i-tres petits relats agrupats sota el títol SÒNIA (BOCINS D'UNA VIDA) són el resultat del Taller de lectura i escriptura sobre novel.la històrica: la ciutat de Barcelona al que he assistit durant el curs 2018-2019 a l’Escola de la Dona, des d’octubre de 2018 al maig de 2019 en sessions de dues hores setmanals.
En el taller, hem teballat dos llibres: Bàrkino, novel.la històrica ambientada al final del segle VIII, de Frederic Pujolà i Mas (vam tenir l’oportunitat d’una agradable xerrada-col.loqui amb l’autor al febrer, un cop acabada la lectura del llibre)  i Senyoria, situada a Barcelona l’any 1799, de Jaume Cabré. 

Cada setmana havíem de llegir un o més capítols i a la classe, seguint un esquema que previament ens havía  lliurat la professora, la Montse Campoy (gràcies pel teus suggeriments i correccions), es comentaven el context històric, el lèxic i preguntes sobre el text del llibre.

A la segona part de la classe, encara que a vegades es feia al començament, cadascun dels alumnes llegíem un relat personal que havía de complir dues condicions: calia que fos breu, unes cent paraules, i s’havia d’elaborar a partir d’una frase, treta del llibre (la que figura en negreta a cadascun dels relats) proposada per la professora. L’extensió ha estat respectada a la majoria dels textos, però n’hi ha un, Passeig per Barcino, que és força més llarg i es que m´ha estat imposible resumir en només cent paraules el recorregut que volia explicar per la Barcelona romana.

Per tal de donar un sentit d’unitat a tots els relats, vaig pensar que la protagonista fos sempre la mateixa: havia de ser una dona amb el nom de la qual no es pogués identificar cap persona del meu entorn. D’aquesta manera va nèixer la Sònia, una dona d’edat indefinida, entre 30 i 40 anys, que viu a Barcelona, però la seva infancia i adolescència havien transcorregut a La Vall del Segre, un poble imaginari d’interior de la provincia de Lleida, on encara hi viuen alguns dels seus familiars i que la protagonista visita amb freqüència.

Per ilustrar cada relat l’he acompanyat d’una imatge: un dibuix o una foto.
L’ordre en què apareixen els textos no coincideix amb el temps cronològic de la Sònia, sinò amb l’ordre de presentació i lectura a la classe.

En són aquests (clicant a sobre del títol s'accedeix al relat):


2. Com seria…?         
5. Estiu al poble         
9. Passeig per Barcino             
10. Al museu             
11. S’apropa el Nadal               
13. Retrobament       
14. De concert       
15. Dia gris       
16. Dia gris (2)                                             
17. Felicitat      
18. Desordre      
19. Visita inesperada               
21. Hivern